Fantasztikus előadások nőktől, nőkről mindenkinek

Szerző: | 2011. ápr. 26. | Legfrissebb cikkek

Mindig érdemes bóklászni a TED elóadások között, mert fantasztikus témákban remek előadásokat találunk, amelyek a maguk 15 percükkel óriási kapukat nyithatnak bennünk.  Itt van pár nagyon érdekes:

Soraya Chemaly: The power of women’s anger

Soraya provokatív elődása arról, hogyan hallgattatja el a társadalom a nőket és lányokat. A harag nem nőies? Miért nem? Mit veszítünk abban a csendben, amit ránkerőszakolnak? Pedig a nők haragja indokolt, egészséges és a változás lehetséges katalizátora. Soraya a társadalmi igazságosságról és

igazságtalanságról.

Tarana Bruke: Me too is a movement, not a moment

2006-ban Tarana úgy érezte azonnal tennie kell valamit a közösségben tomboló erőszak ellen. Vett egy papírt és ráírta: Me too (Én is) és kidolgozott egy akciótervet, amivel a túlélők közötti empátiára összpontosítva egy mozgalmat épített.  Több mint egy évtizeddel később elmeséli mi történet a Me too, globális mozgalommal.

Chimamanda Ngozi Adichie: We should all be feminists

Arra tanítjuk lányainkat, hogy legyen ambíciójuk, legyenek álmaik… de azért ne túl sok. Hogy sikeresek legyenek, … de ne túlságosan. Ez az előadás egy világméretű diskurzust indított el, amelyben Chimamanda arra kér minket, kezdjünk el álmodni egy igazabb, egyenlő világot, egy jobbat lányainknak és fiainknak.

És ha még nem elég, hanem csak jobban rákaptunk a témára, akkor nézzük meg ezt a tíz előadásos sorozatot a feminizmusról:

Playlist: 10 előadás a modern feminizmusról