Legjobb nonprofit honlapok az USÁ-ban

Szerző: | 2019. ápr. 2. | Böngészde, Legfrissebb cikkek, Online fundraising

2018 legjobb amerikai nonprofit honlapjai

A Pagecloud gyűjtését vesszük végig, hogy szerintük mik voltak a tavalyi év legjobb nonprofit honlapjai és hogy mint is tanulhatunk tőlük. Az amerikai kontinensen jelentősen több tanulmány, kutatás foglalkozik a nonprofit szektorral, így kezdjük csak pár számmal, ami rámutat a szakmánk hiányosságaira. A számok az USÁ-ra vonatkoznak, de valószínűleg nagyon hasonlóak lennének az európai kontinensen is.

  • Az USA-ban regisztrált 1,5 millió civilnek csak 2,3 %-a rendelkezik a teljes adománygyűjtési bevétel 90%-ával
  • 84%-uk adományozó oldala nem optimalizált mobilra (34%-kal tudnád növelni a konverziót az online adományozásban, ha mobiltelefonra is optimalizálod az oldalad).

  • 37%-a a civileknek nem küld semmilyen e-mailt az első 30 napban a feliratkozás után.

Mi következik mindezekből?

  • a verseny nagy, szóval a honlap azt tanácsolja, hogy tervezzünk valami különlegeset, ne csak egy egyszerű wordpress (wix,blog.hu) oldalt. A magunk részéről azt jegyezném meg, hogy rengeteg civil van, akinek vagy nagyon elavult, vagy nincs is értelmezhető online megjelenése. A virtuális világban is meg kell jelenni, ez az arc(ulat)unk része, fontos, hogy online is megtalálhatóak legyünk aktuális tartalmakkal. Magyarországon már azzal nagy előnyökre tehetünk szert, ha modern, felhasználóbarát oldalunk van, ha az online adományozás jól és megbízhatóan működik az oldalunkon.
  • A Pagecloud szerint azért van akkora bevételkülönbség a nagy, globális civilek és a kicsik között, mert a nagyok nagy összegeket fektetnek be, hogy igazi marketingoldalakat kreáljanak, a kicsiknek pedig ezt kis összegből, házon belül kell megoldaniuk. Ehhez azt tehetjük hozzá, hogy Magyarországon nem kell óriási pénzbefektetésre gondolnunk, csak éppenhogy komolyan kell vennünk azt, hogy a honlapunk is olyan, mint az irodánk, vagy az igazgatónk megjelenése. Ha időt, energiát, pénzt fordítunk arra, hogy a szolgáltatásaink, segítségünk, tevékenységünk minőségi legyen, akkor ne hanyagoljuk el mindennek külső megjelenését sem, azaz ebben az esetben a honlapunkat sem. Azért sem, mert egy jó megjelenés konkrétan elég sok adományhoz is juttathat bennünket.
  • A mobilra optimalizálás nem kerül pénzbe, és nagyon sokat dob az adománygyűjtésünkön (és a megjelenésünkön).
  • Nem elég, hogy legyen egy hírlevél feliratkozó gombunk a honlapunkon, írni is kell rendszeresen az érdeklődőinknek, és nem is egyszer egy hónapban, hanem akár hetente is, de kampányaink, programjaink elindításakor, nagy sikereinkkor mindenképpen.

És most jöjjenek a honlap szerinti legjobbak:

1. CharityWater
Évek óta az egyik top civil honlap.
Könnyen olvasható, érthető oldal, ahol rögtön látszik mi a probléma és mi a megoldás. Érthető “Call-to-Action”, azaz felhívás, hogy mi, olvasók miben és hogyan segíthetünk.

2. The Future Project
Nagyon szép design, infógrafikák, könnyű admányozás. Érthető probléma és megoldás, könnyű bekapcsolódás a megoldásba.

3. Thirst Relief
Remek példája a “kevesebb, jobb” megoldásnak ez az oldal. Szép, letisztult oldal, egyértelműen megfogalmazott célok. A honlap elsősorban az adományozásra hajt, a legelső felhívás máris az, hogy légy donoruk vagy adományszervzőjük. A projektek érthetőek, egyértelmű példákkal arról, hogy mire van szükségük és az mennyibe kerül.

4. Life in my shoes

Nagyon szép példája annak, hogyan használjuk fel celebjeinket. A honlap nem egy tipikus civil honlap, sokkal inkább egy filmes-celebes oldalnak tűnik elsőre, teljesen más benyomást keltve, mint amit várunk. A magas színvonalú képek, a könnyű navigálás, a filmre való utalások, a hírességek képei mellett az összes szöveges tartalom a lényegre fókuszál. Remekül szólítja meg a fiatal célközönséget és kiválóan vonza be őket, motiválja, aktivizálja, kelti fel érdeklődésüket és állítja őket az ügy mellé.

5. WWF

A képek magukért beszélnek. WWF oldalán. Mind saját kép, megható, érzékletes, bemutatja mennyire gyönyorű a Földünk és mennyire sérülékeny. Nagyon sok landing page áll a honlap mögött, mégis egyszerű a navigációja.

6. The Shoe That Grows

Gyönyörű képek és videók, nagyon könnyű navigáció, érthető tartalom. A betűtípus is számít. Egyébként egy szuper kezdeményezés, fejlődő világok gyerekeinek vehetünk cipőt, kiválasztva melyiket, hányast, majdhogynem csak azt nem, hogy kinek. És miért pont cipőt? Mert cipő nélkül nem tudnak iskolába menni, iskola nélkül pedig nincs esélyük megvalósítani az álmaikat.

7. HeForShe

A kampánynak idén változott a honlapja, korábban egy erős, fekete alapon pink feliratos akcióorientált honlap volt, leginkább csak egy landing page, interaktív térképpel és erős feliratkozási felhívással. A Pagecloud ezt a korábbi honlapjukat válogatta a legjobbak közé, miközben úgy tűnik nemrégiben megváltoztatták az oldalt. A színek közül megmaradt a pink, de a fekete helyett a fehér lett a domináns. A UN Women oldala még mindig yakcióorientált, de mostmár sokkal inkább fókuszál a közösségre, közösségépítésre, és azzal, hogy arcokat mutat, videókban, képekben az egyéni csatlakozókról, vizualizálja ezt a virtuális közösséget. Az interaktív térképet meghagyták és a számlálót és még mindig nagyon könnyű a navigáció.

SAM
Videóalapú, majd animációkkal tűzdelt, de mégis egyszerű és érthető a SAM oldala. Fegy felemelő történet, amelyben két testvér elindul az egyikőjüknek csontvelő donort keresni. Nagyon modern, óriási képekkel, mozgó képekkel. Igazi sírós történet.
Ezt a honlapot nézve ezt a történetet valaki nagyon szépen filmre vitte. Nem csak szó szerint (mert film is készült belőle), hanem a honlapon is, ami maga a storytelling, történetmesélés magasiskolája. A két gyönyörű lánnyal a főszerepben, heroikus történet, mintha az egész csak egy amerikai film lenne…. pedig nem az. Igaz történet, profi megjelenítésben.