TED előadás ajánló aktivizmusról, diktatúrákról és ellenállásról

Szerző: | 2011. nov. 22. | Aktivizmus, önkéntesség, Legfrissebb cikkek

Remek előadások diktatúrákról, ellenállásokról, az emberek hatalmáról, aktivizmusról.

Srdja Popovics: How to topple a dictator?
Srdja Popovics híres az erőszakmentes mozgalmak támogatásában, tanításában, könyvét világszerte olvassák, tréningeket tart forradalmak és mozgalmak szervezőinek. Srdja vezette a szerb erőszakmentes mozgalmat, amely ledöntötte a trónról Milosevicset 2000-ben Szerbiában. Könyve is fantasztikus (Útmutató a forradalomhoz), nagyon ajánljuk. Igazán inspiráló, vicces és hatékony módszereket mutat be arról, mit is jelent a “people-power” és hogyan tudunk ledönetni egy diktátort humorral és elszántsággal.

Farida Nabourema: Is your country at risk of becoming a dictarotship? Here’s how to know

Farida arra áldozta az életét, hogy az egyik legrégebbi katonai diktatúra ellen harcoljon Togóban. Egy dolgot nagyon megtanult a harca során: egy ország sincs arra hivatva, hogy el legyen nyomva és egyetlen ország sem immunis az ellen, hogy elnyomják. De hogyan tudjuk, hogy országunk a diktatúra felé indult-e? Farida megosztja velünk a 4 legfontosabb jelet és az elnyomottak titkait.

Jeremy Heimans: What new power looks like

Nap mint nap láthatjuk a megosztott, crowd-sourced új üzleti modelleket, mint az Über, Kickstarter, Airbnb. Jeremy Heimans, veterán aktivista azt kérdi: Mikor kezdődik ez az “új hatalom” a politikában, a mozgalmak életében, a társadalmi változás működésében? A válasza pedig: Előbb, mint gondolád. Remek előadás, fantasztikus kampányok, a politika és a társadalmi hatalom jövőjéről.

Dave Meslin: The antidote in apathy 

Egy nagyon érdekes előadás arról, miért süllyedünk apátiába? Miért nem veszünk részt jobban, hatékonyabban a körülöttünk lévő szerveződésekben? Dave Meslin az apátia ellenszeréről tart előadást, megnevezve 7 olyan okot, ami megakadályoz minket abban, hogy a minket érintő kérdésekben, szerveződésekben részt vegyünk még ha különösen érdekel is bennünket.